Mammillaria schiedeana

Från Plantae
(Omdirigerad från Ebnerella schiedeana)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria schiedeana
Ehrenb. 1838
Strålvårtkaktus [1]
Gammal illustration[2]
Gammal illustration[2]
Undergrupp Proliferae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Strålvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Hidalgo, Querétaro Arteaga, San Luis Potosí och Tamaulipas. Den är vanligtvis tuvbildande. Stammen är platt klotformad, har mörkgrön hud och blir 5 till 10 centimeter hög samt 5 till 6 centimeter i diameter.

Strålvårtkaktusen är uppdelad i cylindriska vårtor som avsmalnar mot toppen. De har ingen vit sav i sig, men det kan finnas vitt ulligt hår mellan dem. På vårtan sitter ingen centraltagg. Däremot sitter där en stor mängd radiärtaggar i flertalet serier. De är hårliknande, vita med gulaktig bas och blir 2 till 5 millimeter långa. Blomman är vit och blir upp till 8 millimeter lång. Frukten är ljust karmosinröd och fröna är svarta.[3]

Underarter

M. schiedeana ssp. schiedeana

Underart schiedeana har så många som 120 tunna radiärtaggar. Den har sitt naturliga habitat i Hidalgo och Querétaro Arteaga.

M. schiedeana ssp. dumetorum (J.A.Purpus) D.R.Hunt 1997

Underart dumetorum har färre än 50 taggar som är styvare än huvudartens. Den har sitt naturliga habitat i San Luis Potosí och Querétaro Arteaga.

M. schiedeana ssp. giselae (Mart.-Aval. & Glass) Lüthy 1998

Underart giselae har 16 till 21 mycket tunna taggar men inga borststrån eller hår mellan vårtorna. Den har sitt naturliga habitat i Tamaulipas.

Synonymer

Chilita schiedeana (Ehrenb.) Orcutt 1926
Ebnerella schiedeana (Ehrenb.) Buxb. 1951
Mammillaria dumetorum J.A.Purpus 1912
Ebnerella dumetorum (J.A.Purpus) Buxb. 1951
Mammillaria giselae Mart.-Aval. & Glass 1997

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - strålvårtkaktus
  2. ^ Schumann Karl, Gürke Max: Blühende Kakteen = (Iconographia Cactacearum). Bd 1, J. Neumann, Neudamm 1900-1905 (ger). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 441. ISBN 0-88192-498-9. Libris.