Mammillaria humboldtii

Från Plantae
(Omdirigerad från Ebnerella humboldtii)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria humboldtii
Ehrenb. 1840
Foto: Tony Roberts
Foto: Tony Roberts
Undergrupp Pectiniferae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Mammillaria humboldtii är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den mexikanska delstaten Hidalgo. Den är solitärväxande eller tuvbildande. Stammen är platt klotformad till klotformad, har ljusgrön hud och blir upp till 7 centimeter hög samt 7 centimeter i diameter.

M. humboldtii är uppdelad i cylindriska vårtor som har rundade toppar. Det finns ingen vit sav i vårtorna, men det finns vit ull och vita borststrån mellan dem. På vårtan sitter ingen centraltagg, men så många som 80 radiärtaggar. De är vita, har olika längd och blir 4 till 6 millimeter långa. Blomman är ljust rosalila och blir upp till 25 millimeter lång samt 15 millimeter i diameter. Frukten är klubbformad och troligtvis röd. Fröna är svarta.[1][2]

Synonymer

Ebnerella humboldtii (Ehrenb.) Buxb. 1951
Chilita humboldtii (Ehrenb.) Buxb. 1954

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 423. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.