Mammillaria bombycina

Från Plantae
(Omdirigerad från Ebnerella bombycina)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria bombycina
Quehl 1910
Bomullsvårtkaktus [1]
Fil:Mammillaria bombycina7 ies.jpg
Undergrupp Lasiacanthae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Bomullsvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Aguascalientes och Jalisco. Den är tuvbildande med många huvuden och tuvorna kan bli upp till 80 centimeter i diameter. Stammen är tillplattat klotformad eller klubbformad, blir 7 till 14 centimeter hög och 5 till 6 centimeter i diameter.

Bomullsvårtkaktusen har ljusgrön hud och har fasta vårtor som är konformade till cylindriska och kan innehålla vit sav. Mellan vårtorna sitter tät vit ull med inslag av borststrån. På vårtorna sitter 3 till 8 gula centraltaggar som har mörka eller rödbruna spetsar. Den nedre avslutas med en krok och blir upp till 20 millimeter långa. De övriga är raka och blir upp till 11 millimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 30 till 64 styva, tunna radiärtaggar som är vita till gulvita och blir upp till 8 millimeter långa. Blomman är trattformad, rosa till vit och blir upp till 15 millimeter lång. Frukten är blekt rosa-grön. Fröna är mörkt rödbruna.[2]

Underart

M. bombycina ssp. perezdelarosae (Bravo & Scheinvar) D.R.Hunt 1997

Synonymer

Neomammillaria bombycina (Quehl) Britton & Rose 1923
Chilita bombycina (Quehl) Orcutt 1926
Ebnerella bombycina (Quehl) Buxb. 1951

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - bomullsvårtkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 409. ISBN 0-88192-498-9. Libris.