Comarum palustre

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Comarum palustre
L. 1753
Kråkklöver
Potentilla palustris 180606a.jpg
Släkte Comarum
Familj Rosaceae
Ordning Rosales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Kråkklöver är en kärr- och vattenväxt i kråkklöversläktet i familjen rosväxter. Observera att den trots det svenska namnet står långt ifrån klöversläktet.

De nedre bladen är parbladiga men de översta trefingrade. Blomman är mörkt brunröd och blomningstiden är i juni och juli. Kronbladen är i ungefär samma färg som foderbladen men kortare och smalare. Pistillens fäste sväller efter blomningen upp ungefär som hos smultron men är hos kråkklöver torr men ganska lös och svampig. På detta fruktfäste sitter frukterna som är små nötter.

Kråkklöverns habitat är på våtängar, i kärr och på grunt vatten. Utbredningen är i tempererat klimat på norra halvklotet. I Sverige finns den i hela landet.

Synonymer

  • Potentilla palustris (L.) Scop. 1771

Referenser

  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • Den virtuella floran - Arkiverad Internet Archive Wayback Machine Läst 2022-01-22
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-07-25.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - kråkklöver - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9