Campanula rapunculoides

Från Plantae
Campanula rapunculoides
L. 1753
Knölklocka
Campanulaceae - Campanula rapunculoides-4.JPG
Släkte Campanula
Familj Campanulaceae
Ordning Asterales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Knölklocka är en flerårig ört i blåklockssläktet i familjen klockväxter. Den blir mellan 20 och 100 centimeter hög och har långa jordstammar som grenar sig. Blommorna är smalt klockformade och sitter längs en sida överst på stjälkarna. Blomfärgen är lila.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i större delen av Europa och österut till Centralasien. Knölklockan har naturaliserats på andra håll i världen, framför allt i Nordamerika. Den ses oftast som ogräs men odlas även som prydnadsväxt.

Underarter

C. rapunculoides ssp. cordifolia

Denna underart blir knappt 100 centimeter hög. De basala bladen och de på nedre delen av stjälken är hjärtformade medan de på övre delen av stjälken är mycket små. Blommorna blir mellan 1 och 2,5 centimeter långa och är klarblå. Utbredningsområdet är i Kaukasus och den asiatiska delen av Turkiet. Synonym: C. cordifolia.

C. rapunculoides ssp. rapunculoides

Synonym: C. grossheimii.

Referenser

  • Burnie Geoff: Botanica: illustrerat botaniskt lexikon med över 10000 trädgårdsväxter inklusive odlingsråd, Könemann, Köln 2000 (swe). ISBN 3-8290-4718-5 (inb.). Libris. 
  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Flora of the U.S.S.R. vol. 24 pp. 141-142
  • R. Govaerts, T.G.Lammers World Checklist of Campanulaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://wcsp.science.kew.org Retrieved 2013-11-21
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - knölklocka