Calypso bulbosa

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Calypso bulbosa
(L.) Oakes 1842
Norna
Calypso bulbosa-Norne 01.jpg
Släkte Calypso
Tribus Calypsoeae
Underfamilj Epidendroideae
Familj Orchidaceae
Ordning Asparagales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Norna är en orkidé som blir mellan 10 och 20 centimeter hög. Den är utbredd runt hela jorden på den nordliga delen av norra halvklotet. Det finns fyra varieteter av den och dessa har olika utbredningsområden. Se nedan.

Denna artikel behandlar framför allt Calypso bulbosa var. bulbosa. Inom Sverige finns den endast på spridda ställen i norra delen av landet samt spridd i Finland och norra Ryssland. För så nordliga trakter blommar nornan mycket tidigt, redan i maj eller början av juni och således under snösmältningen. Nornans habitat är i skogar och lundar.

I likhet med ett stort antal tropiska orkidéer har nornan en hård och fast, lökformig uppsvällning vid stjälkbasen, en knölstam, och bredvid denna sitter äldre knölstammar från flera föregående år. Varje sådan knöl har en enda tjock trådrot och ett par hinnaktiga slidor samt i spetsen ett enda blad med en mycket bred, veckad skiva. Så finns där en kort stjälk med några vitaktiga, rörformade slidor och slutligen en ensam blomma med ett litet rosa skärmblad. Blomman är så starkt bakåtböjd att läppen blir vänd neråt. Den doftar svagt av vanilj. Läppen har en antydan till tudelning på tvären. Den har en toffelformad basaldel med täta bruna fläckar. Den återstående delen av läppen är ljusrosa med en gul hårtofs och denna del bildar en platt skiva. Övriga kalkblad är jämnbreda och starkt rosa.

Varieteter

  • C. bulbosa var. americana, utbredning i subarktiska områden i Kanada och USA
  • C. bulbosa var. bulbosa, utbredning från Sverige till östligaste Ryssland
  • C. bulbosa var. occidentalis, utbredning från sydöstra Alaska till västra USA
  • C. bulbosa var. speciosa, utbredning från Tibet till Japan

Referenser

  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • World Checklist of Orchidaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet. Retrieved 2016-01-05. Informationen har flyttats till POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - norna - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9