Aquilegia vulgaris

Från Plantae
Aquilegia vulgaris
L. 1753
Akleja
Aquilegia vulgaris4 ies.jpg
Släkte Aquilegia
Familj Ranunculaceae
Ordning Ranunculales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Akleja är en ört i familjen ranunkelväxter som lätt självsår sig med mängder av frön. Detta förklarar varför man kan påträffa den vildväxande i Sverige. Den kommer annars ursprungligen från sydligare delar av Europa. Den har under lång tid varit en omtyckt trädgårdsväxt som spridit sig från parker, kloster och trädgårdar. Odlandet har även givit upphov till mängder av olika sorter med en stor variation i blomfärg.

Blomman består av 5 kronblad och 5 foderblad med samma färg; mörkblå, sällan ljusröda eller vita. Däremot skiljer de sig i formen. Kronbladen har varsitt nektarium i form av en sporre med krökt spets. De innersta ståndarna är ombildade till tunna fjäll (staminodier) som omsluter och skyddar fruktanlagen. En blomma ger 5 fröhus som sitter i en ring. Aklejans blad är dubbelt trefingrade rosettblad.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - akleja
  • USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network - (GRIN) [Online Database]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. (2013-12-25)