Amorphophallus paeoniifolius

Från Plantae
Amorphophallus paeoniifolius
(Dennst.) Nicolson 1977
Flore des serres v15 193a.jpg
Släkte Amorphophallus
Familj Araceae
Ordning Alismatales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Amorphophallus paeoniifolius är en ört i knölkallasläktet i familjen kallaväxter.

Denna växt har en rotknöl som blir upp till 30 centimeter i diameter. Bladet växer upp ur denna efter blomningen. En planta har endast ett blad. Det är handflikigt och 30 till 40 centimeter långt. Bladskaftet är upp till 65 centimeter långt.

Blommorna sitter i en kolv som omges av ett hölsterblad. Hölsterbladet är omkring 20 centimeter långt. Det är grönt på utsidan och rödlila på insidan. Kolven är 15 till 20 centimeter lång. Överst på den finns en utvidgad lila del. Under den sitter hanblommorna och nederst sitter honblommorna. Blommorna saknar hylleblad. Frukterna är röda bär som är ungefär 1 centimeter långa.

Utbredningsområdet är i tropiskt och subtropiskt klimat i Asien samt i norra Australien. Arten har odlats för sin rotknöl som är ätlig efter en lång tillagningstid. Den har vanligen ätits endast när det varit brist på annan mat. I och med odlingen finns den naturaliserad på andra varma platser i världen.

Referenser

  • Thomas, Michael B. and W. A. Whistler. Amorphophallus paeoniifolius. Rare Plants of Tonga. CIEER, January 2011. http://www.cieer.org/efloras/tonga_rare/ Läst 2020-07-25.
  • R.Govaerts, J.Bogner, J.Boos, P.Boyce, B.Cosgriff, T.Croat, E.Gonçalves, M.Grayum, A.Hay, W.Hetterscheid, S.Ittenbach, E.Landolt, S.Mayo, J.Murata, V.D.Nguyen, C.M.Sakuragui, Y.Singh, S.Thompson, G.Zhu World Checklist of Araceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://wcsp.science.kew.org Retrieved 2020-07-25