Viola hirta

Från Plantae
Version från den 14 november 2019 kl. 17.56 av Helena (diskussion | bidrag) (uppdatering)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Viola hirta
L. 1753
Buskviol
Viola hirta1.JPG
Släkte Viola
Familj Violaceae
Ordning Malpighiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Buskviol är en flerårig ört i violsläktet i familjen violväxter. Den liknar luktviol i både storlek och växtsätt, men blommorna är ljusare blåvioletta och doftar inte, växten saknar revor och bladen är mattare gröna och finhåriga.

De tidiga bladen som kommer samtidigt med vårblommorna är små jämfört med sommarbladen. Dessa senare blad kan bli nära 1 decimeter långa med dubbelt så långa skaft. De blommor som kommer samtidigt som de större bladen på sommaren öppnar sig inte utan är kleistogama och sitter nere vid marken på mycket korta, nedböjda skaft. Såväl vår- som sommarblommorna bildar klotrunda fröhus men de öppna blommornas förhus är grönaktigt och de kleistogamas är rödviolett. Båda fruktslagen öppnar sig långsamt och fröna hamnar i en hög på marken varifrån de sprids av myror.

Buskviolens habitat är lundar, mest ekbackar, skogsbryn, vägkanter och liknande marker. Utbredningsområdet är i Europa och norra Asien. I Sverige förekommer den i Götaland, något längre norrut längs östersjökusten.

Referenser