Stenocereus thurberi

Från Plantae
Version från den 5 mars 2014 kl. 07.17 av Christer Johansson (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '{{Taxo |rubrik = ''Stenocereus thurberi'' |auktor = (Engelm.) Buxb. |year = 1961 |altrubrik = Orgelkaktus<ref>{{SKUD|30005|orgelkaktus}}</ref> |bild = Sten…')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Stenocereus thurberi
(Engelm.) Buxb. 1961
Orgelkaktus[1]
Glandulicereus thurberi North Puerto Blanco Scenic Drive 5.jpg
Släkte Stenocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Orgelkaktus är en art i orgelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 1470 meter i den amerikanska delstaten Arizona, samt de mexikanska delstaterna Baja California, Baja California Sur, Chihuahua och Sinaloa. Den har en busk- till trädlikt växtsätt med många pelarformade grenar, saknar vanligtvis basstam och blir 1 till 8 meter hög.

Orgelkaktusen har en upprättväxande stam som har grön hud och blir 5 till 20 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 12 till 19 spetsiga åsar som blir upp till 2 centimeter höga. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 1 till 3 centraltaggar som är gråaktiga till svarta och den nedre av dem blir 2 till 5 centimeter lång. Runt centraltaggarna sitter 7 till 9 radiärtaggar som är gråaktiga och blir upp till 1 centimeter långa. Blomman utvecklas på den övre delen av stammen och är öppen under natten men förblir öppen dagen efter. Den är vit, trattformad och blir 4 till 8 centimeter lång. Frukten är klotformad, röd och blir 3 till 7,5 centimeter i diameter. Den är ätbar och har samlats in av serifolket genom tiderna. Andra delar av växten har använts av lokalbefolkningen.[2][3]

Underarter

S. thurberi ssp. thurberi

Underart thurberi är den större av dem och blir upp till 8 meter hög samt stammar som blir 15 till 20 centimeter i diameter. Den har sitt utbredningsområde i huvudartens hela utbredningsområde utom i Baja California Sur.

S. thurberi ssp. littoralis (K.Brandegee) N.P.Taylor 1998

Underart littoralis blir oftast lägre än 3 meter och har en stammar som blir 5 till 7 centimeter i diameter. Den har sitt utbredningsområde endast i den södra delen av Baja California Sur.

Synonymer

Cereus thurberi Engelm. 1854
Pilocereus thurberi (Engelm.) Rümpler 1885
Lemaireocereus thurberi (Engelm.) Britton & Rose 1920
Marshallocereus thurberi (Engelm.) Backeb. 1951
Rathbunia thurberi (Engelm.) P.V.Heath 1992
Cereus thurberi var. littoralis K.Brandegee 1904
Lemaireocereus littoralis (K.Brandegee) H.E.Gates 1958
Marshallocereus thurberi var. littoralis (K.Brandegee) Backeb. 1960
Stenocereus littoralis (K.Brandegee) L.W.Lenz 1995

Se även

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - orgelkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Organ pipe cactus • Spanska: Pitayo dulce