Ferocactus flavovirens

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Ferocactus flavovirens
(Scheidw.) Britton & Rose 1922
Ferocactus flavovirens.jpg
Släkte Ferocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: starkt hotad
Status iucn3.1 EN.svg

Ferocactus flavovirens är en art i djävulstungesläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 1500 till 1900 meter i de mexikanska delstaterna Oaxaca och Puebla, i Tehuacán-Cuicatlán biosfärområde. Den är vanligtvis flerstammig och bildar stora mattor som blir upp till 1 meter höga samt mer än 2 meter breda.

F. flavovirens har en stam som är klotformad till cylindrisk med en ljus- till mattgrön hud och blir 30 till 40 centimeter hög samt upp till 20 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 13 skarpa åsar. Längs åsarna sitter areoler relativt glest. Ur areolen utvecklas nålliknande taggar som är ljusbruna till grå. Taggarna består av 4 till 6 centraltaggar och 12 till 20 radiärtaggar. Centraltaggarna blir upp till 8 centimeter långa varav de nedre blir längst och pekar uppåt. Radiärtaggarna spretar i alla riktningar och de övre är ibland ljusare samt borstliknande. Blomman utvecklas ur unga areoler i centrum av plantan och är trattformad. Den är gul till gulröd och blir upp till 3 centimeter lång samt 2,5 centimeter i diameter. Frukten är oval, röd och blir upp till 2,8 centimeter lång. Den är helt täckt med långa, bruna, smala fjäll som har borstliknande toppar. Fröna är mörkbruna och blir cirka 1 millimeter i diameter.[1][2]

F. flavovirens anses vara starkt hotad och är upptagen på rödlistan.[3]

Synonymer

Echinocactus flavovirens Scheidw. 1841
Bisnaga flavovirens (Scheidw.) Orcutt 1926

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Arias, S., Hernández, C., Valverde, T. & Zavala-Hurtado, A. 2013. Ferocactus flavovirens. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 27 August 2014.