Ferocactus emoryi

Från Plantae
Ferocactus emoryi
(Engelm.) Orcutt 1926
Sonoradjävulstunga[1]
Ferocactus emoryi in Jardin de Cactus on Lanzarote, June 2013.jpg
Släkte Ferocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Sonoradjävulstunga är en art i djävulstungesläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 1200 meter i den amerikanska delstaten Arizona, samt de mexikanska delstaterna Baja California Sur, Sinaloa och Sonora. Den är vanligtvis solitärväxande.

Sonoradjävulstungan har en stam som är klotformad till cylindrisk med en ljus- till blågrön hud och blir upp till 2,5 meter hög samt 45 till 100 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 15 till 30 åsar, ibland fler, som är tydligt uppdelade i vårtor på unga plantor. Längs åsarna sitter areoler mycket tätt på vuxna plantor. Ur areolen utvecklas vitaktiga till rödaktiga taggar. Taggarna består av 1 centraltagg och 7 till 9 radiärtaggar. Centraltaggen är mycket kraftig, platt, rak, krökt eller avslutas med en krok och blir 4 till 25 centimeter lång. Radiärtaggarna blir upp till 8 centimeter långa. Blomman är brett trattformad, rödbrun, röd, röd med en gul anstrykning eller gul. Den blir 6 till 7,5 centimeter lång och 5 till 7 centimeter i diameter. Frukten är oval till avlång och spricker inte upp vid basen då den mognat. Den blir uppn till 5 centimeter lång och 3 centimeter i diameter. Fröna är bruna till svarta, har små gropar och blir 2 till 2,5 millimeter i diameter.[2][3]

Underarter

F. emoryi ssp. emoryi

Underart emoryi har en stam som blir upp till 2,5 meter hög och 1 meter i diameter. Stammen är uppdelad i 30 åsar eller fler. Centraltaggen avslutas med en krok och blomman är gul. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde i Sonora och norra Sinaloa.

F. emoryi ssp. covillei (Britton & Rose) D.R.Hunt & Dimmitt 2005

Underart covillei har en röd blomma och har sitt naturliga utbredningsområde i norra Sonora och Arizona.

Syldjävulstunga[1] - F. emoryi ssp. rectispinus (Engelm.) N.P.Taylor 1998

Underart rectispinus har en mindre stam som blir upp till 1,5 meter hög och 45 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i cirka 21 åsar. Centraltaggen är helt rak och blir upp till 25 centimeter lång. Blomman är gul och blir upp till 6 centimeter lång. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde endast i norra Baja California Sur.

Synonymer

Echinocactus emoryi Engelm. 1856
Echinocactus emoryi var. rectispinus Engelm. 1896
Ferocactus rectispinus (Engelm.) Britton & Rose 1922
Ferocactus emoryi var. rectispinus (Engelm.) N.P.Taylor 1984
Ferocactus covillei Britton & Rose 1922

Referenser

  1. ^ a b SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - sonoradjävulstunga, syldjävulstunga
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Emory´s barrel cactus • Spanska: Biznaga-barril de Emory