Coryphantha pallida

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Coryphantha pallida
Britton & Rose 1923
Rödögd skårkaktus[1]
C. pallida ssp. calipensis
C. pallida ssp. calipensis
Släkte Coryphantha
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Rödögd skårkaktus är en art i skårkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 1000 till 2400 meter i de mexikanska delstaterna Oaxaca och Puebla. Den har ett solitärväxande till tuvbildande växtsätt och har en klotformad stam.

Rödögd skårkaktus har en blågrön hud och blir upp till 12 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i tätt sittande vårtor som är korta och tjocka. På toppen av vårtan sitter en areol. Ur areolen utvecklas 3 centraltaggar som är svarta eller vitaktiga med mörka spetsar och blir upp till 15 millimeter långa. De två övre pekar rakt ut medan den nedre är nedåtböjd. Runt centraltaggarna sitter upp till 20 radiärtaggar som är vita och sitter tillbakapressade mot stammen. Blomman är blekt citrongul och blir 6 till 7 centimeter lång samt 6 till 7 centimeter i diameter. Det yttre kronbladen är blekgula med en röd mittlinje. Ståndarsträngen är djupröd och stiftet gult. Frukten är brungrön och blir upp till 20 millimeter lång.[2][3]

Underarter

C. pallida ssp. pallida

Underart pallida har vårtor som är 14 till 17 millimeter breda.

C. pallida ssp. calipensis (Bravo ex S.Arias, Gama & U.Guzman) Dicht & A.Lüthy 2000

Underart calipensis har vårtor som är 25 till 30 millimeter breda.

Synonym

Coryphantha calipensis Bravo ex S.Arias, U.Guzmán & S.Gama López 1992

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - rödögd skårkaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.