Peniocereus striatus

Från Plantae
Version från den 31 oktober 2015 kl. 17.17 av Christer Johansson (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '{{Taxo |rubrik = ''Peniocereus striatus'' |auktor = (Brandegee) Buxb. |year = 1975 |altrubrik = |bild = |bildtext = |regnum = Plantae |subclass =...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Peniocereus striatus
(Brandegee) Buxb. 1975
Släkte Peniocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Peniocereus striatus är en art i stavkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 400 meter i den amerikanska delstaten Arizona, samt de mexikanska delstaterna Baja California, Baja California Sur, Sinaloa och Sonora. Den har ett buskliknande växtsätt, är inte iögonfallande, liknar en vinranka med många grenar och blir upp till 1 meter hög. Roten består av ett kluster med rötter där varje rot slutar med en knöl. Knölen har gulbrun hud och blir 30 till 40 centimeter lång.

P. striatus har en upprättväxande till lutande stam som har brungrön till grågrön hud och blir 30 till 100 centimeter lång samt upp till 0,6 centimeter i diameter. Den är tunn, grenar sig en bit upp och har till synes långa smala fåror i sig. Stammen är uppdelad i 6 till 9 åsar som är breda och låga. Längs åsarna sitter areoler relativt glest. Ur areolen utvecklas 2 centraltaggar och 9 till 10 radiärtaggar. Centraltaggarna är vita, raka, pekar nedåt och blir upp till 3 millimeter långa. Radiärtaggarna är vita med ibland svarta spetsar, raka, små och sitter utplattade mot stammen. Blomman är rödlila och är vanligtvis öppen under dagen. Den blir 7,5 till 15 centimeter lång och 5,5 till 7,5 centimeter i diameter. Hypanthium och blompip har ull och borstliknande taggar. Frukten är päronformad, scharlakansröd med rött fruktkött och blir upp till 4 centimeter lång.[1][2]

Det vetenskapliga namnet striatus kommer från latinets stria och betyder fårad, vilket beskriver de tätt sittande åsarna.[3]

P. striatus har använts som medicin av ursprungsbefolkningen. Se vidare kaktusväxternas etnobotanik.

Synonymer

Cereus striatus Brandegee 1891
Wilcoxia striata (Brandegee) Britton & Rose 1909
Neoevansia striata (Brandegee) Sánchez-Mej. 1973
Cereus diguetii F.A.C.Weber 1895
Neoevansia diguetii (F.A.C.Weber) W.T.Marshall 1941
Wilcoxia diguetii (F.A.C.Weber) Peebles 1949
Peniocereus diguetii (F.A.C.Weber) Backeberg 1951

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris. 


Översättningar • Engelska: Gearstem cactus