Centaurea scabiosa: Skillnad mellan sidversioner

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
Rad 12: Rad 12:
|link={{PAGENAME}}
|link={{PAGENAME}}
}}
}}
'''Väddklint''' är en flerårig [[ört]] i familjen [[asterväxter]] som blir mellan 0,5 och 1 meter hög. Den liknar vid en första anblick en rödblommig tistel men är helt utan tornar.
'''Väddklint''' är en flerårig [[ört]] i [[klintsläktet]] i familjen [[asterväxter]].


Stjälken är seg och styv. [[Bladen]] är sträva och flikiga. Holkarna är stora och runda och [[holkfjällens]] bihang är svarta och kamlikt fransade. Kantblommorna är sterila och ganska långa så hela [[blomkorgen]] är mellan 3,5 och 5 centimeter bred. Blomfärgen är rödlila men sällsynt finns även ljusröda och vita former. Den blommar från juli till september. [[Frukterna]] har en kort hårpensel och kan inte spridas med vinden. De sitter kvar i korgarna långt in på vintern då småfåglar sprider [[fröna]].
Väddklint blir mellan 0,5 och 1 meter hög. Den liknar vid en första anblick en rödblommig tistel men är helt utan tornar. Stjälken är seg och styv. [[Bladen]] är sträva och flikiga.  


Väddklintens [[habitat]] är torra ängar, åkerrenar och buskbeväxta backar. Utbredningsområdet är i [[Europa]], [[Kaukasus]] och [[Sibirien]]. I [[Sverige]] finns den i södra och mellersta delen av landet. Väddklint kan förväxlas med [[rödklint]] men rödklinten har glansigt bruna, hinnaktiga, ej fransade holkfjäll.
Holkarna är stora och runda och [[holkfjällens]] bihang är svarta och kamlikt fransade. Kantblommorna är sterila och ganska långa så hela [[blomkorgen]] är mellan 3,5 och 5 centimeter bred. Blomfärgen är rödlila men sällsynt finns även ljusröda och vita former. Den blommar från juli till september. [[Frukterna]] har en kort hårpensel och kan inte spridas med vinden. De sitter kvar i korgarna långt in på vintern då småfåglar sprider [[fröna]].
 
Väddklintens [[habitat]] är torra ängar, åkerrenar och buskbeväxta backar. Utbredningsområdet är i [[Europa]], [[Sibirien]], [[Centralasien]], [[Kaukasus]] och [[Kina]]. I [[Sverige]] finns den i södra och mellersta delen av landet. Väddklint kan förväxlas med [[rödklint]] men rödklinten har glansigt bruna, hinnaktiga, ej fransade holkfjäll.


<gallery perrow=3>
<gallery perrow=3>
Rad 38: Rad 40:
|libris=793945
|libris=793945
}}
}}
* {{POWO|2020-09-20}}
* {{SKUD|31040|väddklint}}
* {{SKUD|31040|väddklint}}
* {{Arsgrin|adr=taxon.pl?401603|dat=2013-12-26}}
</small>
</small>
[[Kategori:Centaurea|scabiosa]]
[[Kategori:Centaurea|scabiosa]]
[[Kategori:Växtarter]]
[[Kategori:Växtarter]]
[[Kategori:Växter i Europa]]
[[Kategori:Växter i norra Europa]]
[[Kategori:Växter i norra Europa]]
[[Kategori:Växter i Danmark]]
[[Kategori:Växter i Danmark]]
Rad 80: Rad 81:
[[Kategori:Växter i nordvästeuropeiska Ryssland]]
[[Kategori:Växter i nordvästeuropeiska Ryssland]]
[[Kategori:Växter i Ukraina]]
[[Kategori:Växter i Ukraina]]
[[Kategori:Växter i Asien]]
[[Kategori:Växter i Sibirien]]
[[Kategori:Växter i Sibirien]]
[[Kategori:Växter i Altaj]]
[[Kategori:Växter i Irkutsk]]
[[Kategori:Växter i Irkutsk]]
[[Kategori:Växter i Krasnojarsk]]
[[Kategori:Växter i Tuva]]
[[Kategori:Växter i västra Sibirien]]
[[Kategori:Växter i västra Sibirien]]
[[Kategori:Växter i Sacha]]
[[Kategori:Växter i Sacha]]
[[Kategori:Växter i Centralasien]]
[[Kategori:Växter i Kazakstan]]
[[Kategori:Växter i Kirgizistan]]
[[Kategori:Växter i Uzbekistan]]
[[Kategori:Växter i Kaukasus]]
[[Kategori:Växter i Kaukasus]]
[[Kategori:Växter i norra Kaukasus]]
[[Kategori:Växter i norra Kaukasus]]
[[Kategori:Växter i Transkaukasus]]
[[Kategori:Växter i Transkaukasus]]
[[Kategori:Växter i Kina]]
[[Kategori:Växter i Inre Mongoliet]]
[[Kategori:Växter i Xinjiang]]

Nuvarande version från 20 september 2020 kl. 15.49

Centaurea scabiosa
L. 1753
Väddklint
Centaurea scabiosa MichaD.jpg
Släkte Centaurea
Familj Asteraceae
Ordning Asterales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Väddklint är en flerårig ört i klintsläktet i familjen asterväxter.

Väddklint blir mellan 0,5 och 1 meter hög. Den liknar vid en första anblick en rödblommig tistel men är helt utan tornar. Stjälken är seg och styv. Bladen är sträva och flikiga.

Holkarna är stora och runda och holkfjällens bihang är svarta och kamlikt fransade. Kantblommorna är sterila och ganska långa så hela blomkorgen är mellan 3,5 och 5 centimeter bred. Blomfärgen är rödlila men sällsynt finns även ljusröda och vita former. Den blommar från juli till september. Frukterna har en kort hårpensel och kan inte spridas med vinden. De sitter kvar i korgarna långt in på vintern då småfåglar sprider fröna.

Väddklintens habitat är torra ängar, åkerrenar och buskbeväxta backar. Utbredningsområdet är i Europa, Sibirien, Centralasien, Kaukasus och Kina. I Sverige finns den i södra och mellersta delen av landet. Väddklint kan förväxlas med rödklint men rödklinten har glansigt bruna, hinnaktiga, ej fransade holkfjäll.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-20.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - väddklint - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9