Viburnum opulus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Viburnum opulus
L. 1753
Skogsolvon
Viburnum opulus 002.JPG
Släkte Viburnum
Familj Adoxaceae
Ordning Dipsacales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Skogsolvon är en upp till 4 meter hög buske i i olvonsläktet familjen desmeknoppsväxter.

Bladen är breda och handflikiga. Bladskaftet har två smala stipler nedtill och ett eller två par gröna nektarier upptill. Blommorna sitter i stora, platta blomställningar och själva blommorna är av två slag. I mitten sitter små, gulvita, tvåkönade blommor medan blommorna i kanterna är stora, helt vita och könlösa. Kantblommornas uppgift är att locka insekter till blomställningen och de verkliga blommorna i mitten. Blomningstiden är i juni till juli. Frukten är en klarröd stenfrukt med äcklig smak.

Denna buskes habitat är skogsängar, skogsbryn, lundar och liknande platser. Utbredningsområdet är i Europa, norra Afrika, Sibirien, Centralasien, Kaukasus och västra Asien. I Sverige finns den upp till sydligaste Lappland. Skogsolvon har även naturaliserats på andra platser i världen.

Skogsolvon odlas som prydnadsväxt och det finns en del namnsorter. En av de mer välkända är snöbollsbuske, V. opulus 'Roseum'. Den har klotrunda, helvita blomställningar som uppkommer genom att alla blommor är av det könlösa slaget. Snöbollsbusken är alltså steril men blomningen varar längre än den vilda, ursprungliga växten.

Synonymer

  • olvon

Referenser

  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2022-01-29.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - skogsolvon - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9