Pilosocereus jauruensis

Från Plantae
Pilosocereus jauruensis
(Buin. & Brederoo) P.J.Braun 1984
Släkte Pilosocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Pilosocereus jauruensis är en art i vaddkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 900 till 500 meter i de brasilianska delstaterna Goiás, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul och Rondônia, samt i Paraguay. Den har ett busklikt växtsätt och blir upp till 1,75 meter hög.

P. jauruensis har en stam som är blågrön vid toppen och blir 4 till 8 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 10 till 12 åsar. Längs åsarna sitter areoler som är upp till 5 millimeter i diameter och de sitter upp till 7 millimeter ifrån varandra. I areolen finns vit till brun filt och blekgula till vita hår som blir upp till 1 centimeter långa. Ur areolen utvecklas gula eller brunaktiga taggar som senare blir grå. Taggarna består av 3 till 6 centraltaggar varav den längsta ibland blir upp till 4 centimeter lång. Runt centraltaggarna sitter 9 till 17 radiärtaggar som blir upp till 2,5 centimeter långa. Den fertila delen av stammen skiljer sig inte från övriga delar. Blombärande areoler är fyllda av tätt gyllengult till brunt hår som blir upp till 3,5 centimeter långt. Blomman är trattformad och blir upp till 8 centimeter lång samt 6 centimeter i diameter. Hypanthium och de yttre kronbladen är gröna till rödbruna. Frukten är röd eller grönaktig och blir 2,2 centimeter lång samt 2,8 centimeter i diameter. Den spricker upp på sidan då den mognat och har ett vitt fruktkött.[1][2]

Synonymer

Pseudopilocereus jauruensis Buin. & Brederoo 1978
Pilosocereus densivillosus P.Braun & Esteves 1994
Pilosocereus paraguayensis F.Ritter 1979
Pilosocereus saudadensis F.Ritter 1979
Pseudopilocereus saudadensis (F.Ritter) P.V.Heath 1994

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ cactusinhabitat.org