Pilosocereus gounellei

Från Plantae
Pilosocereus gounellei
(F.A.C.Weber ex K.Schum.) Byles & G.D.Rowley 1957
Pilosocereus gounellei (F.A.C.Weber) Byles & G.D.Rowley.jpg
Släkte Pilosocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Pilosocereus gounellei är en art i vaddkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i caatingas buskskogslandskap på höjder från havsnivå till 1200 meter i de brasilianska delstaterna Alagoas, Bahia, Ceará, Maranhão, Minas Gerais, Paraíba, Pernambuco, Piauí, Rio Grande do Norte och Sergipe. Den har ett busklikt växtsätt med flertalet grenar från huvudstammen och blir 0,5 till 4 meter hög.

P. gounellei har en upprättväxande stam som lutar eller är till och med horisontell med åldern, grenar sig nedanför toppen och blir 3,7 till 9 centimeter i diameter. Stammen är olivgrön, ibland blådaggig och uppdelad i 8 till 15 vågiga åsar som har tvärgående veck. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas gyllengula, rödaktiga, bruna till gråa taggar som kan vara halvt transparenta eller inte. Taggarna består av 1 till 10 centraltaggar. Runt centraltaggarna sitter 10 till 20 radiärtaggar som är tillbakaböjda mot stammen. Den fertila delen av stammen skiljer sig något eller mycket från övriga delar och sitter nedanför toppen. Blomknoppen är trubbig och är helt inringad av långt silkesfint hår. Blomman är trattformad och blir 4 till 9 centimeter lång samt 2,5 till 6 centimeter i diameter. Frukten är platt klotformad till klotformad och blir 4,5 till 6 centimeter i diameter. Den spricker upp på tvären eller längden då den mognat.[1][2]

Synonymer

P. gounellei ssp. gounellei

Underart gounellei har taggar som är kraftiga, styva, brunaktiga till grå och med centraltaggar som är längre än radiärtaggarna. Underarten har sitt utbredningsområde i hela nordöstra Brasilien.

P. gounellei ssp. zehntneri (Britton & Rose) Zappi 1994

Underart zehntneri har taggar som är tunna, sköra, transparent guldgula till rödaktiga och med centraltaggar som har ungefär samma längd som radiärtaggarna. Underarten har sitt utbredningsområde från norra centrala Minas Gerais till Bahia.

Synonymer

Pilocereus gounellei F.A.C.Weber ex K.Schum. 1897
Cephalocereus gounellei (F.A.C.Weber ex K.Schum.) Britton & Rose 1920
Cereus gounellei (F.A.C.Weber ex K.Schum.) Luetzelb. 1926
Pseudopilocereus gounellei (F.A.C.Weber ex K.Schum.) Buxb. 1968
Pilocereus setosus Gürke 1908
Cephalocereus zehntneri Britton & Rose 1920
Cereus zehntneri (Britton & Rose) Luetzelb. 1923
Pilosocereus zehntneri (Britton & Rose) F.Ritter 1979
Pseudopilocereus zehntneri (Britton & Rose) P.V.Heath 1994
Pseudopilocereus superfloccosus Buin. & Brederoo 1974
Pilosocereus superfloccosus (Buin. & Brederoo) F.Ritter 1979
Pilosocereus braunii Esteves 1989

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.