Pilosocereus brasiliensis

Från Plantae
Pilosocereus brasiliensis
(Britton & Rose) Backeb. 1960
Släkte Pilosocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Pilosocereus brasiliensis är en art i vaddkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 80 till 700 meter i de brasilianska delstaterna Bahia, Espírito Santo, Minas Gerais och Rio de Janeiro. Den är en upprättväxande eller klättrande buske med ett fåtal grenar och blir 2 till 4 meter hög.

P. brasiliensis har en stam som är mörkgrön till grågrön, lätt träig och blir 4,5 till 5,5 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 4 till 6 åsar som har snedställda, tvärgående fåror. Längs åsarna på förhöjningarna mellan fårorna sitter areoler som är fyllda av långa hår. Ur areolen utvecklas rödaktiga eller gulbruna taggar som blir grå med tiden. Taggarna består av 1 centraltagg som pekar rakt utåt och blir 10 till 20 millimeter lång. Runt centraltaggen sitter en stor mängd radiärtaggar som spretar och är väldigt korta. Den fertila delen av stammen skiljer sig bara knappt från övriga delar. Blombärande areoler uppträder slumpvis över stammen. Blomknoppen är trubbig. Blomman är smalt trattformad, vit och blir upp till 4,5 centimeter lång samt 2,5 till 3 centimeter i diameter. Frukten är tillplattat klotformad och blir upp till 2 centimeter lång. Den spricker upp på sidan då den mognat och har ett magentafärgat fruktkött.[1][2]

Underarter

P. brasiliensis ssp. brasiliensis

Underart brasiliensis har en stam som är mörkgrön och är uppdelad i 4 till 5 åsar. Toppen på stammen är inte mycket ullig. Underarten har sitt utbredningsområde från havsnivå till 100 meter längs kusten i Espirito Santo och Rio de Janeiro.

P. brasiliensis ssp. ruschianus (Buin. & Brederoo) Zappi 1994

Underart ruschianus har en stam som är grågrön och är uppdelad i 5 till 6 åsar. Toppens på stammen är mycket ullig. Underarten har sitt utbredningsområde från 80 till 700 meter i södra Bahia, Espirito Santo och östra Minas Gerais.

Synonymer

Cephalocereus brasiliensis Britton & Rose 1920
Pilocereus brasiliensis (Britton & Rose) Werderm. 1933
Cereus sublanatus Salm-Dyck 1834
Pilocereus sublanatus (Salm-Dyck) Forster ex Backeb. & F.M.Knuth 1936
Pilosocereus sublanatus (Salm-Dyck) Byles & G.D.Rowley 1957
Pseudopilocereus ruschianus Buin. & Brederoo 1980
Pilosocereus ruschianus (Buin. & Brederoo) P.J.Braun 1988

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.