Passiflora edulis

Från Plantae
Passiflora edulis
Sims 1818
Passionsfrukt
Passiflora edulis (2).jpg
Släkte Passiflora
Familj Passifloraceae
Ordning Malpighiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Passionsfrukt är en art i passionsblomssläktet i familjen passionsblomsväxter och även artens frukt kallas för passionsfrukt. Omogna frukter är gröna men blir mörkt lilabruna när de mognar. De ska inte ätas förrän de börjar bli skrynkliga. Det finns även former som har gul frukt. På svenska kallas denna gula form för maracuja. Det finns för övrigt en mängd hybrider och sorter av passionsfrukt. Fruktens användningsområden är dels att ätas som den är men det görs även juice och sylt av den.

Själva växten är en klängväxt som kan bli uppåt 5 meter hög med glansigt gröna, treflikiga blad. Blommorna är mycket speciella i utseendet. De har fem kronblad och fem foderblad som alla är vita och ovanför dessa finns en bikrona med trådformiga delar som är lila och vita. Över bikronan höjer sig fem ståndare med stora knappar och pistillen med ett tredelat märke. Blomman doftar gott.

Den lila passionsfruktens ursprungliga utbredningsområde är i Sydamerika. Den gula formens ursprung är oklart. Båda formerna odlas i varmare klimat över hela världen.

Referenser