Orchidaceae

Från Plantae
(Omdirigerad från Orkidé)
Orchidaceae
Juss. 1789
Orkidéer
Orchis militaris, johannesnycklar
Orchis militaris, johannesnycklar
Ordning Asparagales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Orkidéer är en mycket stor växtfamilj, kanske den största familjen av alla växter, med fler än 20 000 arter. Av alla dessa är det egentligen bara en enda art som kan räknas som nyttoväxt och det är Vanilla planifolia, vaniljorkidé, som odlas för sin frukt som kallas vaniljstång.

Uppbyggnad och växtsätt

Gemensamt för orkidéerna är bland annat blommans uppbyggnad. En orkidéblomma har 6 hylleblad uppdelade i 3 yttre och 3 inre. Ett av de inre hyllebladen är utdragen till en läpp och har ofta en sporre. Ståndarna är sammanvuxna med pistillens märke och bildar en så kallad könspelare. Pollenet sitter ofta i klumpar, så kallade pollinier.

Orkidéblommans delar
VanillaFlowerLongitudinalSection-en.png
 • Upper sepal = övre, yttre hylleblad
 • Right lower sepal, Left lower sepal = höger och vänster, nedre, yttre hylleblad
 • Right petal = höger, inre hylleblad
 • Modified lower petal (or labellum) = läpp
 • Anther (with pollen) = knapp (med pollen)
 • Rostellum (membrane) = rostellum
 • Stigma = märke
 • Column (or gynandrium) = könspelare
 • Ovules (to be seeds) = frö-embryo
 • Ovary (to be bean) = fruktämne

Många orkidéer har pseudobulber längst ner på stammen. Dessa lagrar vatten och näring.

Orkidéerna har i huvudsak två olika växtsätt. Antingen kan de nya skotten alltid växa ovanpå de gamla skotten. Detta växtsätt kallas monopodialt. Andra får nya skott bredvid de gamla och växer alltså i sidled. Detta kallas för ett sympodialt växtsätt. För båda gäller att de äldre skotten vissnar ner. Nya blommor kommer på nya skott.

Orkidéer kan växa uppe i träd och sådana orkidéer är epifyter. De får all näring och vatten från regnvatten som rinner längs trädstammarna. Det finns också orkidéer som växer med sina rötter i jorden och dessa kallas terrestra. Det finns även andra växtformer, till exempel litofyter som växer på berg eller mycket stenig mark. Det finns orkidéer som är saprofyter. Det innebär att de inte innehåller det gröna färgämnet klorofyll, utan får sin näring från förmultnande växter.

Utbredning

Det finns orkidéer överallt på jorden utom vid polerna och i vattnet.

Några orkidéer som är vildväxande i Sverige

Odling

Det går inte att ge några generella råd för odling av orkidéer i hemmet, utan man måste ta reda på hur och var varje orkidé växer i sitt naturliga utbredningsområde. En orkidé från en tropisk regnskog vill exempelvis ha hög luftfuktighet och jämn värme året runt och dygnet runt, medan arter från svalare områden kanske måste ha en kylig vinterdvala eller svalare nätter för att överhuvudtaget vilja blomma om.

Eftersom orkidéer är mycket populära prydnadsväxter har en i det närmaste oändlig mängd hybrider och sorter odlats fram. Det är inte ovanligt att sådana som säljs i växtaffärerna är tåligare mot det inomhusklimat vi har i våra bostäder än vad de rena arterna är.

Orkidésläkten

Eftersom det finns så många orkidésläkten är listan över dem uppdelad på flera sidor med släktena ordnade alfabetiskt.
Innehållsförteckning över alla orkidésläkten:   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z

Systematik

Enligt en viss systematik är alla orkidésläkten uppdelade i olika underfamiljer, tribus och till och med undertribus. Följande underfamiljer är accepterade:

Apostasioideae Horan. 1847
Cypripedioideae Lindl. ex Endl. 1837
Epidendroideae Lindl. ex Endl. 1837
Orchidoideae Eaton 1836
Vanilloideae Szlach. in Fragm. 1995


Referenser

 • Rosén, Susanna; Skoog Anna, Göttfert Peter: Orkidéer: sinnligt vackra, enkla att sköta, Ica, Västerås 1997 (swe). ISBN 91-534-1843-3 (inb.). Libris. 
 • Fitter, Richard; Fitter Alastair, Blamey Marjorie, Staav Roland: Bonniers flora i färg: mer än 1000 nordeuropeiska blommor i text och bild : en fälthandbok, Bonnier, Stockholm 1983 (swe). ISBN 91-34-50231-9. Libris. 
 • Widén Marie, Widén Björn: Botanik: systematik, evolution, mångfald, Studentlitteratur, Lund 2008 (swe). ISBN 978-91-44-04304-3 (inb.). Libris. 

Länkar