Opuntia soederstromiana

Från Plantae
Opuntia soederstromiana
Britton & Rose 1919
I Quitos botaniska trädgård.
I Quitos botaniska trädgård.
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Opuntia soederstromiana är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sin naturliga utbredning i Ecuador. Den har ett busklikt växtsätt och blir från 60 till 100 centimeter hög.

O. soederstromiana är uppdelad i ovala, platta segment som är grågröna och blir 20 till 40 centimeter långa. Längs segmenten sitter areoler med jämna mellanrum. I areolerna sitter ett fåtal bruna glochider som är upp till 2 millimeter långa. Ur areolen utvecklas även 2 till 10 taggar som har olika längd och den längsta blir upp till 4 centimeter lång. De är sylformade, platta och är gulvita men blir grå med åldern. Blomman är gul till en början, men blir orange till tegelröd med tiden. Den är 5 till 6 centimeter lång och 4 till 5 centimeter i diameter. Hypanthium har en mängd vårtor, men saknar taggar. Frukten är oval till avlång och blir 4 till 5 centimeter lång samt 2,5 till 4 centimeter i diameter. Den är röd och köttig.[1][2]

Det vetenskapliga namnet soederstromiana har arten fått för att hedra Ludovic Söderström från Quito, som samlade in de första existerande exemplaren. Tyvärr så klarade sig inte exemplaren sig ända fram, utan nya exemplar samlades in av Joseph Rose 1918.

Synonym

Opuntia dobbieana Britton & Rose 1919

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 211. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 519. ISBN 0-88192-498-9. Libris.