Opuntia excelsa

Från Plantae
Opuntia excelsa
Sánchez-Mej. 1972
Släkte Opuntia
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Opuntia excelsa är en art i opuntiasläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde längs Stillahavets kust i de mexikanska delstaterna Colima och Jalisco. Den har ett trädliknande växtsätt, har en tydlig basstam och blir upp till 12 meter hög. Basstammen blir 5 till 6 meter hög och upp till 40 centimeter i diameter.

O. excelsa har grenar som är uppdelade i ovala segment som har blågrön till mörkgrön hud och blir 23 till 30 centimeter långa samt 17 till 22 centimeter breda. Längs segmenten sitter elliptiska areoler med jämna mellanrum på små förhöjningar. Ofta finns det lila fläckar på huden under areolerna. I areolerna finns små gula glochider. Ur areolen utvecklas även 1 till 5 taggar, oftast saknas de helt, som är gråvita med gula spetsar och blir 4 till 18 millimeter långa. Då det finns taggar så utvecklas de oftast på den nedre delen av segmenten, är styva, tillbakaböjda och raka eller lätt krökta. Blomman är gulaktig till ljusrosa, med mörkröda spetsar eller svalg och blir upp till 7 centimeter i diameter. Frukten är rödlila, päronformad och blir 7 till 8 centimeter lång samt 3,5 till 4,5 centimeter bred. Fröna är 4 millimeter breda.[1][2]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 202. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 498. ISBN 0-88192-498-9. Libris.