Lithops julii

Från Plantae
(Omdirigerad från Nätstenblad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lithops julii
(Dinter & Schwantes) N.E.Br. 1926
Nätstenblad
Lithops julii fulleri.jpg
Släkte Lithops
Tribus Ruschieae
Underfamilj Ruschioideae
Familj Aizoaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Nätstenblad är en art i stenbladssläktet och familjen isörtsväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i den sydafrikanska Norra Kapprovinsen och den namibiska regionen Karas.

Nätstenbladet är en liten, suckulent ört som växer nedsänkt i marken och knappt sticker upp ovanför markytan i sitt habitat. En ensam planta blir upp till 25 millimeter lång och 18 millimeter bred vid bladdelningen. Toppen av plantan är konvex, sett från sidan. Den har en varierande färg och kan vara grårosa till gulaktigt gråbrun, men är vanligtvis vitgrå till mörkgrå. Toppen har ofta en karakteristisk brun linje eller, till synes, kladd längs kanterna av bladdelningen. Detta är tydligt framträdande hos vissa individer men otydligt hos andra som bara har några få prickar. Ytan på toppen kan ibland vara mer eller mindre gropig. Ibland är fönstret nätformat med ljusare öar.

Blomman är vit och blir 20 till 30 millimeter i diameter. Blomningen sker från sommaren till hösten. Kronbladen är vita, ståndarsträngarna är vita och knapparna gula. Frökapseln har 5 kammare och fröna tillhör frögrupp 5.

Synonymer

Mesembryanthemum julii Dinter & Schwantes 1925
Lithops chrysocephala Nel 1943
Lithops fulleri N.E.Br. 1927
Lithops fulleri var. rouxii (de Boer) D.T.Cole 1973
Lithops julii ssp. fulleri (N.E.Br.) B.Fearn 1976
Lithops julii ssp. rouxii (de Boer) R.A.Earle & A.J.Young 2020
Lithops julii var. rouxii de Boer 1964
Lithops lactea Schick & Tischer 1933
Lithops maughanii N.E.Br. 1929

Systematik

Typarten samlades in mellan Vahldorn and Warmbad av Kurt Dinter. Det vetenskapliga namnet julii fick arten av Kurt Dinter och Gustav Schwantes för att hedra Julius Derenberg (1873 - 1928), som var en tysk växtsamlare.

Referenser