Mammillaria pectinifera

Från Plantae
(Omdirigerad från Mammillaria solisioides)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mammillaria pectinifera
F.A.C.Weber 1898
Kamvårtkaktus [1]
Mammillaria pectinifera.jpg
Undergrupp Pectiniferae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Kamvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den norra delen av de mexikanska delstaterna Oaxaca och Puebla. Den är solitärväxande. Stammen är klotformad till kort cylindrisk och blir upp till 4 centimeter i diameter. Det finns vit sav i den och den har fibriga rötter.

Kamvårtkaktusen är uppdelad i cylindrisk vårtor som har vit sav i sig, men ingen ull mellan dem. På vårtan sitter ingen centraltaggar, men där sitter 20 till 40 radiärtaggar som är vita och blir upp till 5 millimeter långa. De sitter likt kammar eller i en ring på vårtan och är tillbakapressade utmed stammen. Blomman är gul och blir ungefär 15 millimeter lång. Frukten är avlång och 6 millimeter lång. Fröna är mer eller mindre runda, brunsvarta och blir cirka 1 millimeter i diameter.[2]

Underarter

M. pectinifera ssp. pectinifera

Underart pectinifera har avlånga areoler och ungefär 4 taggar som är upp till 3 millimeter långa och sitter arrangerade likt kammar. Den har sitt naturliga habitat i Puebla.

M. pectinifera ssp. solisioides (Backeb.) D.R.Hunt 2005

Underart solisioides har areoler som inte är lika avlånga, cirka 25 taggar som blir upp till 5 millimeter långa och sitter mer eller mindre i en ring på vårtan. Den har sitt naturliga habitat vid gränsen mellan Oaxaca och Puebla.

Synonymer

Pelecyphora pectinata Stein 1885
Solisia pectinata (Stein) Britton & Rose 1923
Mammillaria solisioides Backeb. 1952

Referenaser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - kamvårtkaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 169. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Engelska: Conchilinque