Mammillaria pottsii

Från Plantae
Mammillaria pottsii
Scheer ex Salm-Dyck 1850
Mammillaria pottsii.jpg
Undergrupp Leptocladodia
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Mammillaria pottsii är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den amerikanska delstaten Texas och vidare söderut till norra Mexiko, närmare bestämt i Chihuahua, Coahuila, Durango och Zacatecas. Den tuvar sig genom att den grenar sig från basen och även från mitt på stammen. Stammen är cylindrisk, har blågrön hud och blir upp till 20 centimeter hög samt 2,5 till 3 centimeter i diameter.

M. pottsii är uppdelad i koniska vårtor som inte har vit sav i sig, men där finns lite ull mellan dem. På vårtan sitter vanligtvis 7 centraltaggar som är bruna till blåsvarta och blir 4 till 12 millimeter långa. De är styva, svullna vid basen och spretar en del. De är krökta och den övre är bakåtböjd eller står rakt upp. Runt centraltaggarna sitter 30 till 45 radiärtaggar som är vita och blir 3 till 5 millimeter långa. De är tunna och sammanflätade med varandra. Blomman är brunröd och blir 10 till 15 millimeter lång samt 10 till 15 millimeter i diameter. Den blir aldrig helt vidöppen. Frukten är röd och fröna är svarta till brunsvarta.[1][2]

Synonymer

Chilita pottsii (Scheer ex Salm-Dyck) Orcutt 1926
Mammillaria leona Poselg. 1853

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 438. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Engelska: Rattail cactus