Brachycereus

Från Plantae
(Omdirigerad från Lavakaktussläktet)
Brachycereus
Britton & Rose 1920
Lavakaktussläktet[1]
Habitat på Galapagosöarna.
Habitat på Galapagosöarna.
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Lavakaktussläktet är ett monotypiskt släkte i tribus Trichocereeae, underfamiljen Cactoideae och familjen kaktusväxter. Den är endemisk till Galapagosöarna och återfinns på ett flertal öar i ögruppen.[2]

Robert Wallace har gjort en DNA-studie som visade att Brachycereus är närmast släkt med Jasminocereus, ett annat monotypisk släkte som är endemisk i Galapagosöarna. Båda dessa släkten är i sin tur närmas släkt med Armatocereus som återfinns längs kusten i Ecuador och Peru.

Karl Schumann beskrev ett exemplar som Cereus nesioticus 1902 med mycket bristfällig informaton om exakt vart plantan var funnen. Något tidigare hade Frederic Weber beskrivit en annan kaktus från Galapagosöarna som Cereus thouarsii. Exemplaret hade blivit funnet av Abel Aubert Du Petit-Thouars. Nathaniel Britton och Joseph Rose beskrev släktet Brachycereus 1920 till arten Cereus thouarsii och placerade Cereus nesioticus som en synonym. Curt Backeberg ifrågasatte om Brachycereus thouarsii överhuvudtaget hörde till samma släkte och flyttade den till Jasminocereus.

Det vetenskapliga namnet Brachycereus kommer från gerkiskans brachys som betyder kort och cereus som betyder pelarformad.[3]

Art

B. nesioticus - lavakaktus[1]

Referenser

  1. ^ a b Ej officiellt namn utan en direkt översättning av det engelska namnet Lava cactus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.