Ferocactus viridescens

Från Plantae
Ferocactus viridescens
(Torrey & A.Gray) Britton & Rose 1922
Klotdjävulstunga[1]
Ferocactus viridescens 2.jpg
Släkte Ferocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Klotdjävulstunga är en art i djävulstungesläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 10 till 1000 meter i den amerikanska delstaten Kalifornien, samt den mexikanska delstaten Baja California. Den är vanligtvis solitärväxande.

Klotdjävulstungan har en stam som är platt klotformad till klotformad med en djupt blankgrön hud och blir upp till 30 centimeter hög samt 30 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 13 till 34 trubbiga åsar som ibland är uppdelade i vårtor. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum, en på varje vårta. Ur areolen utvecklas gula till rödaktiga taggar som blir grå med åldern. Taggarna består av 4 till 9 centraltaggar och 8 till 25 radiärtaggar. Centraltaggarna sitter i form av ett kors, är krökta men har ingen krok, är platta eller runda i tvärsnitt och blir upp till 5 centimeter långa. Vissa av radiärtaggarna är styva likt centraltaggarna och andra är borstliknade. Blomman är brett klockformad, gulaktigt grön och blir upp till 5 centimeter lång samt 6 centimeter i diameter. Frukten är röd eller grön, men blir gul när den mognat och blir upp till 3,5 centimeter lång.[2][3]

Synonymer

Echinocactus viridescens Torrey & A.Gray 1840
Echinocactus orcuttii Engelm. 1886
Ferocactus orcuttii (Engelm.) Britton & Rose 1922
Ferocactus viridescens var. littoralis G.E.Linds. 1973

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - klotdjävulstunga
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: San Diego barrel cactus • Spanska: Biznaga-barril verdosa