Ferocactus chrysacanthus

Från Plantae
Ferocactus chrysacanthus
(Orcutt) Britton & Rose 1922
Ferocactus chrysacanthus 2.jpg
Släkte Ferocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: starkt hotad
Status iucn3.1 EN.svg

Ferocactus chrysacanthus är en art i djävulstungesläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 1 till 500 meter i de mexikanska delstaterna Baja California och Baja California Sur. Den är vanligtvis solitärväxande men kan ibland ha grenar.

F. chrysacanthus har en stam som blir upp till 1 meter hög och 30 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i cirka 21 åsar som i sin tur är uppdelade i vårtor. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum, en på varje vårta. Ur areolen utvecklas taggar som är vita, gula eller röda, ibland även grå. Taggarna består av cirka 10 centraltaggar och 4 till 12 radiärtaggar eller fler. Centraltaggarna är platta, något vridna, har tvärgående ringar och ibland är en krökt eller avslutas med en krok. De blir upp till 5 centimeter långa. Radiärtaggarna är vanligtvis vita, spretar, är vanligtvis nålliknande men ibland borstliknande. Blomman är klockformad och röd, gul eller orange. Den blir upp till 4,5 centimeter lång och 4 centimeter i diameter. Frukten är köttig och gul då den mognat. Den blir upp till 3 centimeter lång och spricker upp vid basen via en naturlig perforering. Fröna är svarta och blir upp till 2,5 millimeter i diameter.[1][2]

F. chrysacanthus anses vara starkt hotad och är upptagen på rödlistan.[3]

Underarter

F. chrysacanthus ssp. chrysacanthus

Underart chrysacanthus har gula eller orangea blommor och har sitt naturliga utbredningsområde endast på ön Cedros väster om Baja California.

F. chrysacanthus ssp. grandiflorus (G.E.Linds.) N.P.Taylor 1998

Underarten grandiflorus har röda till orangea blommor och har sitt naturliga utbredningsområde längs den västra kusten av Baja California Sur.

Synonymer

Echinocactus chrysacanthus Orcutt 1899
Ferocactus fordii var. grandiflorus G.E.Linds. 1955

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ León de la Luz, J.L., Gómez-Hinostrosa, C. & Hernández, H.M. 2013. Ferocactus chrysacanthus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 26 August 2014.