Echinopsis thelegona

Från Plantae
Echinopsis thelegona
(F.A.C.Weber) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Echinopsis thelegona1MTFL.jpg
Undergrupp Trichocereus
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinopsis thelegona är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den argentinska provinsen Tucumán. Den har ett busklikt växtsätt med ett fåtal grenar, stammar kryper längs marken med endast toppen pekar uppåt. Stammen är cylindrisk, mörkgrön och blir upp till 2 meter lång samt 7 till 8 centimeter i diameter.

E. thelegona är uppdelad i cirka 13 låga åsar, som i sin tur är uppdelade i sexkantiga vårtor. På toppen av vårtorna sitter runda areoler. Ur areolerna utvecklas blekgula taggar som blir grå med åldern och ofta har en mörkare spets. Taggarna består av en utskjutande centraltagg som blir 2 till 4 centimeter lång. Runt centraltaggen sitter 6 till 7 nållika radiärtaggar som blir 2 till 4 centimeter långa med den längsta nederst. Blomman är trattformad och blir upp till 20 centimeter lång samt 15 centimeter i diameter. Den är vit och har en blompip täckt av rödaktiga hår och borststrån. Frukten är klotformad till oval och blir upp till 5 centimeter i diameter. Den är gulaktig till röd, är uppdelad i vårtor och spricker längs med då den mognat.[1][2]

Synonym

Cereus thelegonus F.A.C.Weber 1898
Trichocereus thelegonus (F.A.C.Weber) Britton & Rose 1920

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 284. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.