Echinopsis schickendantzii

Från Plantae
Echinopsis schickendantzii
F.A.C.Weber 1896
Låg busksjöborrekaktus [1]
Echinopsis smrziana 01.jpg
Undergrupp Trichocereus
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Låg busksjöborrekaktus är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den argentinska provinsen Catamarca och Jujuy samt de bolivianska departementen Chuquisaca och Tarija. Den har ett busklikt växtsätt och grenar sig vid basen, men kan förekomma solitärväxande. Stammen är cylindrisk, blankt ljusgrön och blir 15 till 25 centimeter lång samt upp till 6 centimeter i diameter.

Låg busksjöborrekaktus är uppdelad i 14 till 18 låga åsar som är något vassa och har tvärgående fåror. Längs åsarna sitter areoler väldigt tätt, så tätt att de ibland rör vid varandra. Ur areolerna utvecklas gulaktiga och böjliga taggar som blir upp till 1 centimeter långa. Taggarna består av 4 centraltaggar, ibland fler på äldre plantor. Runt centraltaggarna sitter 9 radiärtaggar. Blomman utvecklas nära toppen av plantan och blir 20 till 22 centimeter lång. Den är trattformad, vit och doftar inte. Blompipen är täckt av en tät samling av svarta hår. Frukten är ätbar.[2]

Synonymer

Trichocereus schickendantzii (F.A.C.Weber) Britton & Rose 1920
Trichocereus shaferi Britton & Rose 1920, inte Echinopsis shaferi, se E. leucantha
Trichocereus manguinii Backeb. 1953
Echinopsis manguinii (Backeb.) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Trichocereus volcanensis F.Ritter 1980

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - låg busksjöborrekaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 279. ISBN 0-88192-498-9. Libris.