Echinopsis rojasii

Från Plantae
Echinopsis rojasii
Cárdenas 1951
Echinopsis rojasii albiflora 2.jpg
Undergrupp Echinopsis
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinopsis rojasii är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i det bolivianska departementet Santa Cruz. Den är solitärväxande. Stammen är platt klotformad, har ofta blågrön hud och blir 6 centimeter hög samt 11 centimeter i diameter.

E. rojasii är uppdelad i 16 skarpa åsar som är raka med rundad rand. Längs åsen sitter areoler fyllda med grå ull på jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas sylformade taggar som är gråvita med bruna spetsar. Taggarna består av 1 centraltagg som är 15 till 17 millimeter lång. Runt centraltaggen sitter 8 till 10 radiärtaggar som är 5 till 14 millimeter långa. Blomman är vit och blir 11 till 12 centimeter lång samt 6 till 8 centimeter i diameter. Yttre kronbladen är vita med magentafärgad mittlinjer och de inre är vita med rosafärgade kanter. Fröna är blankt svarta.[1]

Synonym

Pseudolobivia rojasii (Cárdenas) Backeb. 1959

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 97. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.