Echinopsis pampana

Från Plantae
Echinopsis pampana
(Britton & Rose) D.R.Hunt 1991
Brandsjöborrekaktus[1]
Lobivia pampana WR 433.jpg
Undergrupp Lobivia
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Brandsjöborrekaktus är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de peruanska regionerna Arequipa och Moquegua. Den är vanligtvis solitärväxande, klotformad och blir upp till 7,5 centimeter i diameter. Huden är blågrön till grågrön och den har en stor pålrot.

Brandsjöborrekaktusen är uppdelad 18 åsar som är spiralvridna, vassa och breda vid basen. De är även vågformade samt uppdelade å vårtor. Längs åsarna sitter areoler 1 till 2 centimeter ifrån varandra. Ur areolerna utvecklas böjliga taggar som är gulrosa, bruna eller svarta. Taggarna består av 1 till 2 centraltaggar som är uppåtböjda och längre än de andra. Runt centraltaggarna sitter 9 till 10 radiärtaggar som är något uppåtböjda och blir upp till 1 centimeter långa. Blomman är trattformad och blir 3 till 5 centimeter lång. Den är öppen under dagen och är rosabeige, orangeröd eller gul till färgen. Frukten är oval.[2]

Synonym

Lobivia pampana Britton & Rose 1922
Echinopsis mistiensis Werderm. & Backeb. 1931
Lobivia mistiensis (Werderm. & Backeb.) Backeb. 1934
Lobivia aureosenilis Knize 1969
Lobivia glaucescens F.Ritter 1981

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - brandsjöborrekaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 276. ISBN 0-88192-498-9. Libris.