Echinopsis pachanoi

Från Plantae
Echinopsis pachanoi
(Britton & Rose) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Sanpedrokaktus[1]
Echinopsis pachanoi San Pedro 019.JPG
Undergrupp Trichocereus
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Sanpedrokaktus är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i Ecuador och Peru. Den har ett busklikt till trädlikt växtsätt med många upprättväxande stammar som grenar sig vid basen och den blir 3 till 6 meter hög. En stam är cylindrisk, har mörkgrön till blågrön hud och blir upp till 6 meter hög samt 6 till 15 centimeter i diameter. Ny tillväxt har blåaktig vax på huden.

Sanpedrokaktusen är uppdelad i 6 till 8 rundade åsar som har djupa tvärgående fåror ovanför varje areol. Areolerna längs åsarna är vitaktiga och sitter relativt tätt. Ur areolerna utvecklas 3 till 7 taggar som är gulaktiga till mörkbruna och blir upp till 2 centimeter långa. De kan även saknas helt. Blomman utvecklas nära toppen av stammen, är öppen under natten och blir 19 till 24 centimeter lång samt upp till 20 centimeter i diameter. Den är vit och doftar. Blompipen är täckt av svart hår. Frukten är avlång, mörkgrön och blir 5 till 6 centimeter lång samt upp till 3 centimeter i diameter. [2]

Synonym

Trichocereus pachanoi Britton & Rose 1920

Svenska synonymer

Stamkaktus, stor cylinderkaktus

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - sanpedrokaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 276. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: San Pedro cactus