Echinopsis oligotricha

Från Plantae
Echinopsis oligotricha
(Cárdenas) M.Lowry 2005
Platt sjöborrekaktus [1]
Lobivia oligotricha JK 10.jpg
Undergrupp Lobivia
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Platt sjöborrekaktus är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den bolivianska delen av Anderna, närmare bestämt i departementet Cochabamba. Den är vanligtvis solitärväxande, tillplattat klotformad och blir upp till 15 centimeter i diameter. Huden är ljusgrön och den saknar taggar i centrum av plantan.

Platt sjöborrekaktus är uppdelad i cirka 20 åsar som är oregelbundna och lite snedställda. Åsarna har tydliga fördjupningar där areolerna sitter och bildar däremellan distinkta vårtor. Ur areolerna utvecklas det 2 till 3 centraltaggar som är något krökta. Runt centraltaggarna sitter 8 till 12 radiärtaggar som är tunna, något krökta och blir 6 till 12 millimeter långa. Alla taggar är gula. Blomman utvecklas på sidan av plantan och är öppen under dagen. Den är scharlakansröd med blekare svalg och blir upp till 4 centimeter i diameter. Fröna har en grov yta och är bruna.[2]

Platt sjöborrekaktus liknar på många sätt E. cinnabarina och har tidigare räknats som en synonym.

Synonym

Lobivia oligotricha Cárdenas 1963

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - platt sjöborrekaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 98. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.