Echinopsis jajoana

Från Plantae
Echinopsis jajoana
(Backeb.) Blossf. 1938
Svartögd sjöborrekaktus [1]
Lobivia jajoiana MN 47.jpg
Undergrupp Lobivia
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Svartögd sjöborrekaktus är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de argentinska provinserna Salta och Jujuy. Den är solitärväxande, klotformad till kort cylindrisk och blir upp till 6 centimeter i diameter. Huden är ofta blågrön.

Svartögd sjöborrekaktus är uppdelad i 9 till 12 åsar som i sin tur är uppdelade i avlånga och vassa vårtor. Längs åsarna sitter taggsamlingar sim består av en tunn centraltagg som är svart och blir upp till 2 centimeter lång. Runt centraltaggen sitter cirka 10 radiärtaggar som är vitaktiga och blir upp till 1 centimeter långa. Blomman är brett trattformad och blir 6 centimeter lång och 5 centimeter i diameter. Den är vanligtvis vinröd med svart svalg. Frukten är liten och rund. Fröna är små, blanka och svarta.

Denna art liknar på många vis E. marsoneri men skiljer sig när det gäller fröna. E. marsoneri har större frön med grövre yta och de är även bruna samt matta. Det finns teorier om att den förstnämnda får sina frön spridda av fåglar och den andra med hjälp av myror.[2]

Synonymer

Lobivia jajoiana Backeb. 1934
Lobivia chrysantha ssp. jajoiana (Backeb.) Rausch ex G.D.Rowley 1982

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - svartögd sjöborrekaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 96. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.