Echinopsis chiloensis

Från Plantae
Echinopsis chiloensis
(Colla) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Chilensk pelarsjöborrekaktus[1]
Echinopsis Chiloensis.jpg
Undergrupp Trichocereus
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Chilensk pelarsjöborrekaktus är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de chilenska regionerna Coquimbo, Santiago och Valparaíso längs Cordillera de la Costa. Den har ett busk- till trädlikt växtsätt, grenar sig nära basen och blir 4 till 8 meter hög. Stammen är upprättväxande och blir 12 till 15 centimeter i diameter.

Chilensk pelarsjöborrekaktusen är uppdelad i 12 till 16 åsar som är något uppdelade i vårtor. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 1 centraltagg som blir 6 till 12 centimeter lång. Runt centraltaggen sitter 8 till 12 kraftiga radiärtaggar som blir 1 till 4 centimeter långa. Blomman är trattformad, öppen under dagen och blir 14 centimeter lång. Inre kronbladen är vita och de yttre har rödbruna inslag. Frukten är rund och grön.[2]

Underarter

E. chiloensis ssp. chiloensis

Underart chiloensis beskrivs som huvudarten och har samma utbredningsområde.

E. chiloensis ssp. litoralis (Johow) M.Lowry 2003

Underart litoralis har ett busklikt växtsätt, grenar sig från basen och blir 1 till 2 meter hög. Stammen är upprättväxande eller krypande och blir 8 till 12 centimeter i diameter. Den är uppdelad i 15 till 22 åsar som är något uppdelade i vårtor och på vårtorna sitter 2 till 6 centraltaggar som blir 1,5 till 2,5 centimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 2 till 6 radiärtaggar som är korta och klena. Underarten har sitt habitat längs kusten norr om orten Valparaíso.

E. chiloensis ssp. skottsbergii (Backeb. ex Skottsb.) G.J.Charles 2005

Underart skottsbergii ser ut som litoralis som ung men utvecklar senare en tätare taggsamling som består av längre och tunnare taggar. Den har sitt habitat i Coquimbo.

Synonym

Cactus chiloensis Colla 1826
Cereus chiloensis (Colla) DC. 1828
Trichocereus chiloensis (Colla) Britton & Rose 1920
Echinopsis skottsbergii (Backeb.) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Trichocereus skottsbergii Backeb. 1950
Echinopsis litoralis (Johow) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Cereus litoralis Johow 1921
Trichocereus litoralis (Johow) Looser 1929

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - chilensk pelarsjöborrekaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Spanska: Quisco