Echinopsis camarguensis

Från Plantae
Echinopsis camarguensis
(Cárdenas) H.Friedrich & G.D.Rowley 1974
Gles busksjöborrekaktus[1]
Teguise Guatiza - Jardin - Echinopsis camarguensis 01 ies.jpg
Undergrupp Trichocereus
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gles busksjöborrekaktus är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i det bolivianska departementet Chuquisaca. Den har ett buskligt växtsätt med flertalet pelarformade stammar som delvis kryper och delvis har ett upprätt växtsätt. Den blir upp till 50 centimeter hög. Stammen är cylindrisk och ljusgrön.

Gles busksjöborrekaktus är uppdelad i 14 mycket låga åsar. Längs åsarna sitter areoler utplacerade relativt glest. Ur areolerna utvecklas nållika taggar som är gula till grå. Taggarna består av 2 till 3 centraltaggar som blir upp till 5 centimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 12 till 13 radiärtaggar som spretar likt en cirkel runt centraltaggarna och blir upp till 3 centimeter långa. Blomman är öppen under natten och blir upp till 20 centimeter lång. Den är vit och trattformad. Frukten är rund till oval och blir upp till 2 centimeter i diameter.[2][3]

Synonymer

Trichocereus camarguensis Cárdenas 1953

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - gles busksjöborrekaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 281. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.