Echinopsis bolligeriana

Från Plantae
Echinopsis bolligeriana
Mächler & Helmut Walter 2003
Undergrupp Trichocereus
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinopsis bolligeriana är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den chilenska regionen O'Higgins. Den har ett hängande eller krypande växtsätt och grenar sig från basen. Stammen är cylindrisk, har blekgrön hud och blir 1 till 2 meter lång samt 8 till 12 centimeter i diameter. Den utvecklar adventivrötter.

E. bolligeriana är uppdelad i 20 trubbiga åsar som blir 3 till 5 millimeter höga och upp till 14 millimeter breda. Längs åsarna sitter areoler som är 5 millimeter i diameter och de sitter tätt. Ur areolerna utvecklas ett stort antal taggar varav den längsta blir 3 till 4,5 centimeter lång. Blomman är vit, trattformad och blir 14 till 16 centimeter lång. Blompip och hypanthium är täckt av vinröda fjäll och långa bruna ullstrån. Yttre kronbladen är gulgröna med röda spetsar. Frukten är rund, röd och blir 3 till 4 centimeter i diameter. Blomrester sitter kvar på frukten. Fröna är blankt svarta och blir 1,8 millimeter långa och 1 millimeter breda.[1]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 92. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.