Echinopsis angelesiae

Från Plantae
Echinopsis angelesiae
(R.Kiesling) G.D.Rowley 1980
Echinopsis angelesiae - Botanischer Garten, Dresden, Germany - DSC08882.JPG
Undergrupp Trichocereus
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinopsis angelesiae är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i departementet Guachipas i den argentinska provinsen Salta. Den har ett busklikt växtsätt, grenar sig fritt från basen och bildar en stor tuva som blir upp till 1 meter hög. Stammen är cylindrisk, upprättväxande, har en ljusgrön hud och blir 6 till 6,5 centimeter i diameter.

E. angelesiae är uppdelad i låga, trubbiga åsar som har tvärgående fåror i sig. Längs åsarna sitter ovala areoler som har lite ull i sig. Ur areolen utvecklas styva taggar som är sylformade och blir tjockare vid basen. Taggarna består av 1 centraltagg som blir upp till 2 centimeter lång. Runt centraltaggen sitter 12 radiärtaggar som blir upp till 1,5 centimeter långa. Det sitter parvis på sidan i areolen och de nedre är längst. Blomman utvecklas nära toppen av stammen och är klockformad. Den är vit och blir upp till 20 centimeter lång samt 14 centimeter i diameter.[1][2]

Synonym

Trichocereus angelesiae R.Kiesling 1978

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 91. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 256. ISBN 0-88192-498-9. Libris.