Echinocereus viridiflorus

Från Plantae
Echinocereus viridiflorus
Engelm. 1848
Citronkägelkaktus[1]
Echinocereus viridiflorus.jpg
Undergrupp Echinocereus
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Citronkägelkaktus är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de amerikanska delstaterna Colorado, Kansas, New Mexico, Oklahoma, South Dakota, Texas och Wyoming, samt de mexikanska delstaterna Chihuahua och Coahuila. Den är solitärväxande. Stammen upprättväxande, klotformad, oval, utdragen eller cylindrisk och blir 1,2 till 12,5 centimeter hög samt 1 till 5 centimeter i diameter. Stammen är delvis skymd av taggar.

Citronkägelkaktusen är uppdelad i 6 till 18 åsar som i sin tur är uppdelade i tydliga vårtor. Längs åsarna, på vårtorna, sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 0 till 4 centraltaggar som är röda, krämfärgade eller bruna och blir upp till 2,5 centimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 8 till 24 radiärtaggar som även de är röda, krämfärgade eller bruna och blir upp till 1,8 centimeter långa. Blomman utvecklas på sidan av stammen och är kort trattformad. Den blir oftast vidöppen, är gröna till gulgröna och blir 2,5 till 3 centimeter lång samt 2,5 till 3 centimeter i diameter. Frukten är rund, grön och mycket taggig.[2][3]

Underarter

E. viridiflorus ssp. viridiflorus

Underart viridiflorus har oval till avlång stam som är uppdelad i 10 till 14 åsar. Den har sitt habitat i huvudartens hela utbredningsområde, förutom i Brewster, Pecos County i Texas, Chihuahua och Coahuila.

Gulgrön kägelkaktus[1] - E. viridiflorus ssp. chloranthus (Engelm.) N.P.Taylor 1997

Underart chloranthus har cylindrisk stam och är uppdelad i 10 till 18 åsar. Den har sitt naturliga habitat i västra Texas, södra New Mexico, samt Chihuahua.

E. viridiflorus ssp. correllii (L.D.Benson) Blum & Lange 1998

Underart correllii har en stam som blir upp till 12,5 centimeter lång och är uppdelad i 10 till 14 åsar. Den har även gulgröna taggar som sitter i horisontella band runt stammen. Underarten förekommer endast på Caballobergens novaculitjordar i södra Texas.

E. viridiflorus ssp. cylindricus (Engelm.) N.P.Taylor 1997

Underart cylindricus har cylindrisk stam och är uppdelad i 10 till 18 åsar. Ibland har den inga centraltaggar alls. Underarten har sitt habitat från regionen Big Bend i Texas till södra och centrala New Mexico, samt Coahuila.

Liten citronkägelkaktus[1] - E. viridiflorus ssp. davisii (A.D.Houghton) N.P.Taylor 1997

Underart davisii har en liten, klotformad stam och är uppdelad i 6 till 9 åsar. Den har sitt habitat i novaculitjordar i Brewster County, Texas. Den är även upptagen på U.S. Endangered Species Act.

Synonymer

Cereus chloranthus Engelm. 1856
Echinocereus chloranthus (Engelm.) F.Haage 1859
Cereus viridiflorus var. cylindricus Engelm. 1856
Echinocereus standleyi Britton & Rose 1922
Echinocereus davisii A.D.Houghton 1931
Echinocereus viridiflorus var. davisii (A.D.Houghton) W.T.Marshall 1941
Echinocereus viridiflorus var. correllii L.D.Benson 1969
Echinocereus chloranthus var. neocapillus D.Weniger 1969
Echinocereus chloranthus ssp. neocapillus (D.Weniger) Fursch 1993
Echinocereus neocapillus (D.Weniger) W.Blum & Mich.Lange 1998

Referenser

  1. ^ a b c SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - citronkägelkaktus, gulgrön kägelkaktus, liten citronkägelkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 251-252. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Engelska: Green-flowered torch cactus