Echinocereus triglochidiatus

Från Plantae
Echinocereus triglochidiatus
Engelm. 1848
Röd kägelkaktus[1]
Claretcup hedgehog cactus at Lost Horse Mine.jpg
Undergrupp Triglochidiata
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Röd kägelkaktus är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i hela sydvästra USA och vidare in i angränsande delstater i Mexiko. Den är vanligtvis tuvbildande och kan bilda tuvor som blir upp till 1 meter breda och innehålla så många som 500 stammar. Stammen är oval eller cylindrisk, har ljus- eller blågrön hud och blir 5 till 40 centimeter hög samt 5 till 15 centimeter i diameter.

Röd kägelkaktus är uppdelad i 5 till 12 åsar som i sin tur är uppdelade i vårtor eller mer som avrundningar. Längs åsarna sitter 1 till 4 centraltaggar som är svåra att särskilja från radiärtaggar. Där finns även 0[2] till 22 radiärtaggar som är gula eller mörka och blir 1 till 7 centimeter långa. De är runda eller platta i tvärsnitt. Blomman utvecklas en bra bit från toppen och är öppen under flera dagar. Den är röraktigt trattformad, orangeröd till mörkröd med vitt svalg och blir 3 till 9 centimeter lång samt 2,5 till 7 centimeter i diameter. Frukten är klotformad till oval och har taggar som senare faller av. Den är rosa till röd då den mognat.[3][4]

Underart

E. triglochidiatus ssp. mojavensis (Engelm. & J.M.Bigelow) W.Blum & Mich.Lange 1998

Synonymer

Cereus gonacanthus Engelm. & Bigelow 1856
Echinocereus gonacanthus (Engelm. & Bigelow) Lem. 1868
Echinocereus triglochidiatus var. gonacanthus Boissev. 1940
Echinocereus triglochidiatus var. inermis G.D.Rowley 1973

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - röd kägelkaktus
  2. ^ Beroende på om man räknar dem som centraltaggar eller radiärtaggar.
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 250. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Engelska: Claret-cup cactus