Echinocereus pectinatus

Från Plantae
Echinocereus pectinatus
(Scheidw.) Engelm. 1848
Liten regnbågskaktus[1]
Comb hedgehog cactus - Echinocereus pectinatus.jpg
Undergrupp Erecti
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Liten regnbågskaktus är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den amerikanska delstaten Texas samt de mexikanska delstaterna Chihuahua, Coahuila, Durango, Guanajuato, Nuevo León, San Luis Potosí och Tamaulipas. Den är solitärväxande eller grenar sig eventuellt sparsamt och har taggar som helt skymmer stammen. Stammen är klotformad till cylindrisk och blir 8 till 35 centimeter hög samt upp till 13 centimeter i diameter.

Liten regnbågskaktus är uppdelad i 13 till 23 åsar som i sin tur är uppdelade i låga vårtor. Längs åsarna sitter elliptiska areoler ungefär 6 millimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas 0 till 5 centraltaggar, ibland fler, som är gula, rosa eller brunaktiga och blir upp till 3 millimeter långa. De pekar rakt ut från areolen eller spretar något. Runt centraltaggarna sitter 12 till 30 radiärtaggar som är vitaktiga, rosa eller gråaktiga och blir 5 till 15 millimeter långa. De är tillbakaböjda mot stammen och sitter arrangerade i två rader likt kammar. Blomman utvecklas på sidan av stammen och är trattformad. Den är vanligtvis rosa, men ibland vitaktig eller gyllengul med vitt svalg och blir 6 till 7 centimeter lång samt 5 till 16 centimeter i diameter. Frukten är rund till oval och köttig. Den är grön till lila och blir upp till 6 centimeter lång samt 4,5 centimeter i diameter.[2][3]

Det är lätt att blanda ihop denna art med den mexikanska E. dasyacanthus, men den är tetraploid. Alla arter och underarter av E. pectinatus är diploida och har mycket kortare centraltaggar.[3]

Det vetenskapliga namnet pectinatus kommer från latinets pecten som betyder kam. Radiärtaggarna sitter arrangerade likt kammar.[4]

Underarter

E. pectinatus ssp. pectinatus

Underart pectinatus är uppdelad i 16 till 23 åsar, har 22 till 30 radiärtaggar och en blomma som är rosa med vitt svalg. Den har sitt habitat i Chihuahua, Coahuila, Durango, Guanajuato, Nuevo León, San Luis Potosí och Tamaulipas.

E. pectinatus ssp. ctenoides (Engelm.) G.Frank 1997

Underart ctenoides är uppdelad i 13 till 18 åsar, har 14 till 20 radiärtaggar och en blomma som är gyllengul till vitaktig med vitt svalg. Den har sitt habitat i Texas, Chihuahua och Coahuila.

E. pectinatus ssp. wenigeri (L.D.Benson) W.Blum & Rutow 1998

Underart wenigeri är uppdelad i 13 till 18 åsar, har 14 till 20 radiärtaggar och en blomma som är rosa med vitt svalg. Den har sitt habitat i Texas, Chihuahua och Coahuila.

Synonymer

Echinocactus pectinatus Scheidw. 1838
Echinocereus pectinatus var. wenigeri L.D.Benson 1968
Cereus ctenoides Engelm. 1859
Echinocereus ctenoides (Engelm.) Rümpler 1886
Echinocereus pectinatus var. ctenoides (Engelm.) D.Weniger ex G.Frank 1991

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - liten regnbågskaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 242. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ a b Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 86. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  4. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris. 


Översättningar • Engelska: Comb hedgehog cactus