Echinocactus polycephalus

Från Plantae
Echinocactus polycephalus
Engelm. & J.M.Bigelow 1856
Echinocactus polycephalus.jpeg
Släkte Echinocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinocactus polycephalus är en art i igelkottskaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de amerikanska delstaterna Kalifornien, Nevada, Utah och Arizona, samt i den nordvästra delen av den mexikanska delstaten Sonora. Den är vanligtvis tuvbildande och en tuva kan innehålla upp till 50 huvuden. Varje huvud är klotformat till cylindriskt och blir 30 till 60 centimeter högt samt 10 till 20 centimeter i diameter.[1]

E. polycephalus är uppdelad i 13 till 21 åsar. Hela plantan är täckt av en tät taggsamling, där även en del fina hår ibland ingår. Taggarna består av 4 centraltaggar som är röda till lilaaktiga och blir 6 till 7,7 centimeter långa. De spretar lite åt alla håll, den nedre är nedåtkrökt medan de andra är rak och samtliga blir grå med åldern. Runt centraltaggarna sitter 6 till 8 radiärtaggar som liknar centraltaggarna och blir 3 till 4,5 centimeter långa. Även de spretar åt alla håll. Samtliga taggar har kraftiga tvärgående fåror. Blomman är gul med rosa mittrand på kronbladen och blir upp till 5 centimeter lång samt 5 centimeter i diameter. Frukten är torr då den mognat och blir 12 till 20 millimeter lång. Den helt täckt av vitt hår.

Underarter

Echinocactus polycephalus ssp. polycephalus

Underart polycephalus är den vanligaste av dem. Dess taggar är täckta av fint hår och den bildar tuvor på 20 till 30 huvuden. Den förekommer i Mojave- och Sonoraöknen, från 30 till 750 meters höjd över havet.

Echinocactus polycephalus ssp. xeranthemoides (J.M.Coult.) N.P.Taylor 1998

Underart xeranthemoides har hårlösa taggar, växer i tuvor om upp till 12 huvuden och kan vara solitärväxande. Den förekommer på högre höjd i Navajoöknen och i barrskogsområden från 1000 till 1500 meters höjd över havet.

Synonymer

Echinocactus polycephalus var. xeranthemoides J.M.Coult. 1896
Echinocactus xeranthemoides (J.M.Coult.) Rydberg 1917
Emorycactus xeranthemoides (J.M.Coult.) Doweld 1996
Emorycactus polycephalus (Engelm. & J.M.Bigelow) Doweld 1996

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 229. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Wolly-headed barrel cactus