Echinocactus horizonthalonius

Från Plantae
Echinocactus horizonthalonius
Lem. 1839
Blågrön igelkottskaktus[1]
Echinocactus horizonthalonius flower.jpg
Släkte Echinocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Blågrön igelkottskaktus är en art i igelkottskaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i hela Chihuahuaöknen, det vill säga från de amerikanska delstaterna Arizona, New Mexico och Texas i norr ner till den mexikanska delstaten San Luis Potosí i söder. Den är vanligtvis solitärväxande men kan bilda tuvor. Plantan är platt klotformad eller kort cylindrisk och blir 10 till 50 centimeter hög samt 10 till 15 centimeter i diameter.

Blågrön igelkottskaktus har, som namnet säger, en blågrön hud och är vanligtvis uppdelad i 8 åsar. Åsarna är uppdelade i runda vårtor som nästan är helt ihopväxta och bara åtskiljs av en vertikal fåra. På vårtorna sitter en relativt tät taggsamling som till stor del täcker hela plantan. Taggarna består av 3 till 5 kraftiga centraltaggar som är grå till svarta och blir 2,5 till 3 centimeter långa. De är krökta nedåt och något utplattade mot plantan. Runt centraltaggarna sitter 5 till 7 kraftiga radiärtaggar som är grå och blir 2 till 2,5 centimeter långa. De är raka eller lätt utåtböjda. Blomman är rosa och blir 5 till 6,2 centimeter lång samt 5 till 6,5 centimeter i diameter. Frukten är köttig till en början men blir torr då den mognat. Den är täckt av en mjuk vit ull och blir 2,5 centimeter lång.[2]

Synonymer

Echinocactus horizonthalonius var. nicholii L.D.Benson 1969
Meyerocactus horizonthalonius ssp. nicholii (L.D.Benson) Doweld 1999
Meyerocactus horizonthalonius (Lem.) Doweld 1996
Echinocactus horizonthalonius var. subikii Stanik & Drab 1998

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - blågrön igelkottskaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 227-228. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Blue barrel cactus