Coryphantha nickelsiae

Från Plantae
Coryphantha nickelsiae
(K.Brandegee) Britton & Rose 1923
Coryphantha nickelsiae 01.jpg
Släkte Coryphantha
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Coryphantha nickelsiae är en art i skårkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder runt 300 meter i den amerikanska delstaten Texas, samt de mexikanska delstaterna Coahuila och Nuevo León. Den är solitärväxande till tuvbildande, bildar låga mattor med stammar som är nästan helt dolda av taggar.

C. nickelsiae har en klotformad stam med en blågrön hud och blir upp till 11 centimeter hög samt 5 till 7 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i koniska vårtor som är mjuka och blir upp till 10 millimeter långa. Ibland finns där en nektariekörtel på vårtan. På toppen av vårtan finns en areol. Ur areolen utvecklas vanligtvis en centraltagg som är rak till lätt krökt och blir 11 till 16 millimeter lång. Den pekar rakt upp från vårtan, men kan även saknas helt. Runt centraltaggen sitter 13 till 20 radiärtaggar som är vita och blir 10 till 23 millimeter långa. Blomman är blekgul och blir 4,5 till 5 centimeter i diameter. Frukten är grågrön eller ljusgrön och blir upp till 23 millimeter långa.[1][2]

Synonym

Mammillaria nickelsiae K.Brandegee 1900

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Nickels's Coryphantha • Spanska: Biznaga-partida de Laredo