Corryocactus

Från Plantae
Corryocactus
Britton & Rose 1920
Klockkaktussläktet [1]
Corryocactus squarrosus
Corryocactus squarrosus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Klockkaktussläktet tillhör familjen kaktusväxter och har sitt utbredningsområde i Bolivia, Chile och Peru. Släktet är ett av det mest missförstådda släktena i hela västra Sydamerika och behöver studier både på fält och i laboratorier. Det har beskrivits 40 arter i släktet, men David Hunt publicerade 1999 en summering av släktet som innehöll endast 12 arter och detta blev tills vidare accepterat.

Släktet innehåller arter som är träd- och busklika pelarkaktusar som har stammar med många taggar. Blommorna är klockformade till brett trattformade, är öppna under dagen och har en blompip med många små fjäll. Frukten är stor, köttig och välsmakande. Den har dock taggar. Lokalbefolkningen samlar in frukten till föda.

1920 beskrev Nathaniel Britton och Joseph Rose två kaktussläkten; Corryocactus med Corryocactus brevistylus som typart och innehöll 3 arter, samt Erdisia med Erdisia squarrosa som typart och innehöll 4 arter. Släktet Erdisia finns inte mer utan är numer sammanslaget med Corryocactus.

Det vetenskapliga namnet Corryocactus har släktet fått för att hedra T. A. Corry som jobbade för den peruanska järnvägen och hjälpte Britton och Rose med deras fältarbete.[2][3]

Arter

C. apiciflorus
C. aureus
C. ayacuchoensis
C. brachypetalus
C. brevistylus - gul klockkaktus
C. chachapoyensis
C. erectus
C. melanotrichus - röd klockkaktus
C. quadrangularis - fyrkantig klockkaktus
C. serpens
C. squarrosus - orange klockkaktus
C. tarijensis

Synonym

Erdisia Britton & Rose 1920

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - Klockkaktussläktet
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 56-60. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 182. ISBN 0-88192-498-9. Libris.