Cereus pierre-braunianus

Från Plantae
Cereus pierre-braunianus
Esteves 2003
Cereus pierre-braunianus Esteves from website Eddie Esteves (O Paraiso).jpg
Undergrupp Cereus
Släkte Cereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: sårbar
Status iucn3.1 VU.svg

Cereus pierre-braunianus är en art i pelarkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 650 till 700 meter i de brasilianska delstaterna Goiás och Tocantins. Den har ett trädliknande växtsätt med många grenar som bildar en tät krona och blir upp till 10 meter hög. Basstammen blir upp till 60 centimeter i diameter.

C. pierre-braunianus har cylindriska grenar som är uppdelade i segment. Segmenten har blågrön hud som är blådaggig som ung och blir upp till 15 centimeter i diameter. De är uppdelade i 4 till 6 hoppressade åsar som är något vågiga och blir upp till 3,5 centimeter höga. Längs åsarna sitter grå areoler 2 till 4 centimeter ifrån varandra, åtskilda av tvärgående fåror. Ur areolen utvecklas sylformade taggar som är blekgula till brunaktiga men blir svarta med tiden. Taggarna består av 2 till 4 centraltaggar och 5 till 7 radiärtaggar. Centraltaggarna spretar och blir 8 till 20 centimeter långa. Radiärtaggarna blir upp till 1,5 centimeter långa. Blomman är mycket stor och utvecklas på sidan av stammen. Den är vit och blir 15 till 18 centimeter lång samt 10 till 15 centimeter i diameter. Frukten är rund och grön eller gulgrön. Fröna är vårtiga, svarta och blir 2,3 till 2,8 millimeter långa.[1]

C. pierre-braunianus anses vara sårbar och är upptagen på rödlistan.[2]

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Braun, P., Taylor, N.P. & Machado, M. 2013. Cereus pierre-braunianus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on .