Cereus kroenleinii

Från Plantae
Cereus kroenleinii
N.P.Taylor 1995
Cereus kroenleinii.jpg
Undergrupp Ebneria
Släkte Cereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Cereus kroenleinii är en art i pelarkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder 10 till 500 meter i det bolivianska departementet Santa Cruz, i de brasilianska delstaterna Mato Grosso och Mato Grosso do Sul, samt i Paraguay. Den har ett buskliknade växtsätt med krypande till upprättväxande grenar och blir 1 till 4 meter hög.

C. kroenleinii har en stam som är cylindrisk och en blådaggigt mörkgrön hud. Stammen är fyrkantig i tvärsnitt som ung men blir nästan rund när den är äldre och upp till 2,5 centimeter i diameter. Den är uppdelad i 4 till 5 åsar som är uppdelade i vårtor. Längs åsarna sitter runda areoler som är fyllda med långt hår. På toppen är de sammanväxta men längre ner sitter de 2,5 centimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas nålliknande taggar som är mycket tunna, vassa och mörkbruna med gula baser. Taggarna består av 1 centraltagg och 5 radiärtaggar. Centraltaggen blir 2 till 3 centimeter lång. Radiärtaggarna blir upp till 1,5 centimeter långa, där de nedre är kortast. Blomman är vit med rosa spetsar på kronbladen och blir 9 till 10 centimeter lång. Frukten är rubinröd med en violett anstrykning, oval och blir upp till 3,7 centimeter lång.[1][2]

Synonymer

Monvillea kroenleinii R.Kiesling 1994, nom. inval.
Cereus phatnospermus ssp. kroenleinii (N.P.Taylor) P.J.Braun & Esteves 1997

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.