Stetsonia coryne

Från Plantae
(Omdirigerad från Cereus coryne)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stetsonia coryne
(Salm-Dyck) Britton & Rose 1920
Stetsonkaktus[1]
Stetsonia coryne.JPG
Släkte Stetsonia
Tribus Browningieae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Stetsonkaktus är en art i stetsonkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de argentinska provinserna Catamarca, Chaco, Córdoba, Corrientes, Formosa, Jujuy, Salta, Santa Fe och Santiago del Estero, de bolivianska departementen Santa Cruz och Tarija, samt det paraguayanska departementet Boquerón. Den blir massiv, har ett trädlikt växtsätt och blir 5 till 8 meter hög. Den har en tjock basstam och många både raka och krökta grenar. Huden är blågrön och stammen blir 9 till 10 centimeter i diameter. Den är vanligtvis inte uppdelad i segment.

Stetsonkaktusen har en stam som är uppdelad i 8 till 9 åsar. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolerna utvecklas styva taggar som är gula men blir svarta med tiden. De är raka och kraftiga. Taggarna består av 1 centraltagg som blir upp till 5 centimeter lång. Runt centraltaggen sitter 7 till 9 radiärtaggar som pekar i alla riktningar från centraltaggen och blir upp till 3 centimeter lång. Blomman är öppen under natten men förblir vanligtvis öppen till dagen efter. Den är trattformad, vit och blir upp till 15 centimeter lång. Hypanthium är täckt av breda fjäll. Blompipen är lång och även den täckt av fjäll. Frukten är oval och grön till röd. Den är täckt med fjäll och rester av blomman faller av.[2][3]

Det vetenskapliga namnet coryne kommer från grekiskan koryne som betyder klubba. Grenar och stam är klubbformade.[4]

Synonymer

Cereus coryne Salm-Dyck 1850
Cereus chacoanus Vaupel 1916

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - stetsonkaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 650. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 268. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  4. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris. 


Översättningar • Engelska: Toothpick cactus